streda 8. apríla 2015

Farbenie vlasov Hennou

Na mojom blogu ste istú dobu mohli vidieť skoro pravidelne príspevky o farbení vlasov, a následných vydarených či nevydarených výsledkov. Pred pol rokom som si povedala, že by som rada dosiahla svoj odtieň a nechala vlasy trochu oddýchnuť. Určite všetky veľmi dobre viete, že dosiahnuť požadovaný odtieň, ktorý Vám sľubuje škatuľka, je skoro nemožné, a tá moja sa už viac menej blížila k čiernej ako hnedej, o ktorú som sa snažila. Prednedávnom som sa však rozhodla, že skúsim už dlho obzeranú, na blogoch načítanú a hlavne prírodnú verziu farbenia - pomocou Henny. A ako to dopadlo?

Nechcelo sa mi veľmi vyberať, keďže na nete nájdete množstvo variant a značiek, a tak pri návšteve dm drogerie, som siahla asi po jedinej čo mali. Základom bolo to aby bola hnedá, bez akýchkoľvek odleskov. Samozrejme, že už dlhú dobu sa pohrávam s myšlienkou ryšavých vlasov, ale nakoniec to vždy skončí len pri prezeraní si fotiek po nete s  dokonalým odtieňom, pre ktorý keď sa už rozhodnem, tak jedine pod dohľadom kaderníka. 

Keďže o farbení hennou toho nájdete na nete veľmi veľa, nejako som sa nebála výsledného efektu, ani zelených vlasov, o ktorých som sa dočítala :O Vlasy som mala oddýchnuté a nemalo prečo dôjsť k nežiaducej reakcii. Samotný návod, ako postupovať pri farbení som našla aj ako príbalový leták v škatuľke, spolu s henna práškom, rukavicami a niečim čo malo byť akože čiapkou, ale skôr to vyzeralo ako rozstrihnutý sáček (ale svoju funkciu to splnilo). 

V článkoch som sa dočítala o rôznych kombináciach korenín, prísad, ktoré podporia farbiaci alebo regeneračný účinok farby. Takáto kozmetická alchýmia sa mi na tom celom páčila najviac :) Najviac mi pomohol článok "Príručka henovania" z blogu trojveršie.sk. Ja som ku svojej henna farbe, ktorá na počudovanie celkom dobre voňala (a to som sa aj dočítala, že to smrdí) použila ako prísady citrónovú šťavu, horúci čaj, ktorý som si pripravila zo zmesy sypaného čierneho čaju, olivový olej a nastrúhanú kôru z citróna. Všetko som pridávala akosi od oka, aby mi z prášku vznikla tuhšia hmota, ktorú dievčatá čo si vlasy pravidelne hennujú prirovnávajú k tuhšiemu jogurtu. A dôležité je všetko pripravovať najlepšie v umelohmotnej alebo sklenenej nádobe a s umelohmotnou lyžicou.
Po vymiešaní henny som nádobu prekryla celofánom a schovala do postele, aby bola v teple, kým farba odleží a ja sa vrátim z práce. Všade sa píš, že čím henna dlhšie stojí tým je lepšie. Mne sa to podarilo viac ako 12 hodín, ale kľudne si ju môžete pripraviť pred spaním a nechať odležať počas noci. Pred farbením, alebo skôr nanášaním henny, keďže ja som ju nanášala rukami, je dôležité si vlasy umyť, zbaviť ich tak predchádzajúcich vlasových produktov. Ja som si vlasy umyla olivovým Ziaja prírodným šampónom, osušila uterákom a pustila do hennovania. 
Keďže farba trošku ztuhla, kým som ju nechala odpočívať, ešte som ju rozriedila opäť horúcim čiernym čajom, ale to už len v malom množstve. Čím teplejšia tekutina, ktorá sa do henny primieša, tým lepší výsledok by sa mal docieliť. Samotné farbenie vám zaberie ani nie polhodinku, aj keď ide o riadny bordel :D avšak samotné pôsobenie farby trvá od 1 hodiny až 4 hodín. Čím dlhšie henna pôsobí tým by mala mať väčšie regeneračnejšie účinky. Ja som ju mala na vlasoch 2 hodiny, zabalenú v akože pribalenej šáčkovej čiapke a v uteráku, nech je pekne v teple a pôsobí najviac ako vie :)
Najvýraznejšou arómou, ktorá pretrvala počas celého hennovania bola vôňa olivového oleja, ktorú akosi cítim stále a to som si už vlasy párkrát umyla šampónom :D možno je to už podvedomé. Pred farbením sa odporúča potrieť čelo okolo vlasov, uši a krk krémom,  aby sa dala farba ktorá sa tam dostane ľahšie zmyť. Ja som s týmto nikdy nemala problém ani pri klasickom farbení, a ak už k niečomu takému došlo, vždy bola nápomocná Bioderma micelárka.

Henna sa už z vlasov nezmýva pomocou šampónu, iba čistou vodou, čo spôsobí opäť záplavu hnedej farby vo vani,  ktorú budete musieť hneď umyť, lebo nebude to pekný pohľad. Ale čo vás čaká pri pohľade na vlasy, keď si ich usušíte už za pohľad bude stáť. Ja som neverila, ale keď som si vlasy jemne fénovala, správali sa ako by som do nich dala tužidlo. Mali oveľa väčší objem, neboli zkrepované, mali krásny lesk a voňali olivovým olejom. O henne sa hovorí, že farba po zmytí ešte dozrieva a môže sa meniť jej intenzita. Mne sa veľmi páčilo, že farba neztmavla, ako to bolo pri iných farbách, ktoré som kedy skúsila, a časom sa celkový jej odtieň dostal do prirodzenej hnedej farby, ktorá si udržuje lesk.

Veľkým plusom pri farbení hennou bolo pre mňa to, že farba nestekala ani pri farbení ani počas pôsobenia, farba je prírodná a tak dodá vlasom viac ako farbenie chemickou farbou, vlasy sú silnejšie a lesklejšie, pokožka hlavy tak isto netrpí a neštípe ako sa to môže stať pri farbení s amoniakovými farbami. Veľkým mínusom je podľa mňa ten bordel, ktorý nastane počas farbenia a možno pre niekoho aj doba pôsobenia farby na vlasoch, no mne osobne to nejako neprekážalo. Takže ak to tak rátam tak hennu považujem za veľké plus, ak vám nejde o radikálnu zmenu vlasov, ale skôr o ich ošetrenie a posilnenie farby, ktorá má prirodzenejší odtieň.

Som veľmi rada, že som sa do toho dala a myslím, že v tom budem pokračovať. Raz za čas takáto farebná kurá vlasom len prospeje. Teraz by som skúsila aj iné druhy / značky, ale ostala by som určite pri hnedej farbe, pretože už sa skončili moje časy experimentovania. Ak by som sa už rozhodla pre radikálnejšiu zmenu, vložila by som sa do rúk odborníka.

A ako vy - hennujete nehhenujete? Radšej sa spoliehate na kederníka, alebo preferujete domáce farbenie?

8 komentárov:

  1. Osobne som hennu neskúšala, ale raz som ňou farbila vlasy kamoške a vyzeralo to vcelku dobre. Presne ako píšeš, vlasy vyzerali lesklo a zdravo. Ja však vždy siaham po chemických farbách, pretože ich mám tak nejako radšej a páči sa mi, keď majú moje hnedé vlasy rôzne medené odlesky. No proti prírodným farbám naozaj nič nemám ;)
    Škoda, že si nedala foto pred a po ;)
    NickaBeautyHunter

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. kedže som išla do hnedej a nebol tak veľký rozdiel, ktorý by foťak zachytil - ale ak sa rozhodnem pre medenu henu :D tak to už nafotím aj pred a po - veľmi ma láka ešte tento odtieň - ale teraz som rada, že som po stiahnutí farby, viac menej konečne po dlhých rokoch opäť pri svojej prírodnej farbe :)

      Odstrániť
  2. Ja by som hennu veľmi rada vyskúšala, príde mi lepšia ako chemické farby :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hennu som neskúšala, ale navnadila si ma!:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je to sranda a najmä ten bordel okolo toho :D pri tomto farbenim som si pripadala ako z filmu Rrrrrrrrr, ak si videla - tam sa celkom tie vlasy riesli :D :D :D

      Odstrániť
  4. Ja som si hennou farbila vlasy roky, celkovo tri roky :) ... kupovala som original hennu z eshopu, čiže výber nebol veľký, kedže originálna henna je len červená. Vlasy som mala kvalitné, hoci som si farbila každý mesiac celé tri roky. Farba bola skvelá, všetci mi ju chválili. Od kedy sledujem blog www.supervizaz.net som sa vrátila k svojej originálnej farbe, kedže som chladné leto a teplé farby vlasov sa mi nehodia. Ale pre baby, ktoré chcú mať červené vlasy, odporúčam. Ja som bola naozaj spokojná..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no veď to že taka pekná henna medená farba láka aj mňa :D kto vie - raz možno bude aj taký príspevok :D

      Odstrániť

Ďakujem za komentár ... ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...