sobota 30. júna 2012

Letné osvieženie



Domáci ľadový čaj

Domáci ľadový čaj má tú výhodu, že neobsahuje toľko umelých sladidiel a iných hlúpostí, ako tie ktoré sú voľné dostupné v obchodoch. Jeho príprava je však veľmi jednoduchá a zvládnete to aj vy.

Čo potrebujeme:                                               
- zelený alebo čierny čaj (sypaný)
- 2 L vody
- 2 citróny/limetky alebo 1 väčší grepfruit

Dve polievkové lyžice zeleného čaju zalejeme asi 80° vodou (nie vriacou, aby nám čaj nezhorkol), čierny čaj môžeme zaliať aj vriacou. Luhujeme asi 20 minút a scedíme. Keď čaj vychladne vytlačíme do neho citróny/grepfruj, najlepšie aj s dužinou. Prelejeme do uzatvárateľnej fľaše a dáme do chladničky. Podľa potreby si ľadový čaj môžeme osladiť medom. Podávame s ľadovými kockami alebo bez .. ako sa komu páči :)









Mätová limonáda

Mäta patrí k bylinám s ochladzujúcim účinkom pre organizmus a zároveň podporuje trávenie. Na nápoj je najlepšia čerstva. 

Čo potrebujeme:                                    
- asi 2 hrste mätových lístkov
- 2 L čerstvej vody
- citrón (dve polovičky)
- trstinový cukor alebo med

Mätové listky dáme do veľkej sklenenej fľaše, zalejemé vodou, pridáme cukor alebo med a na plátky pokrájaný, poriadne umytý citrón. Nechápe postáť 24 hodín, tekutinu potom precedíme, vytlačíme do nej polku citróna a dáme do chladničky, alebo hneď podávame s kockami ľadu.










Nápoj z jablčného octu

Je tiež veľmi osviežujúci a jednoduchý nápoj, najmä počas takýchto letných horúčav. Môžeme ho piť aj ako prvý nápoj dňa, pretože dokáže zharmonizovať pH v organizme, čo je na začiatok dňa ako stvorené.

Čo potrebujeme:     
- PL jablčného octu
- 4 dl nesýtenej minerálky alebo vodu
- ČL medu

Ocot zmiešame s vodou a potom v nápoji rozmiešame med. Môže sa podávať aj chladený.












Zázvorová limonáda

Zázvor blahodárne pôsobí na zažívanie, trávenie, pri nevoľnosti, kašli. Okrem toho primerané užívanie tohto malého zázraku zníži cholesterol, blahodárne pôsobí na krvný obeh a činnosť srdca.

Čo potrebujeme:
- čerstvý zázvor (3-5 cm)
- čerstvé mätové lístky
- limetka
- 3 PL hnedého cukru
- 500 ml vody

Zázvor nastrúhajte na jemné pásiky a nahrubo pokrájajte  mätové lístky a zalejte vriacou vodou, ocukrujte a nechajte niekoľko hodín postáť v chladničke, aby sa prepojili chute. Pred podávaním limonádu precedte cez sitko a primiešajte šťavu z limetky. 

  


Osviežujúci jogurtový nápoj

V letných dňoch len málokto má chuť veľa jesť, avšak pre zásobu energie si môžete pripraviť jogurtový nápoj.

Čo potrebujeme:                               
- kelímok nizkotučného jogurtu
- 1 až 2 kelímky vody
- zahrsť čerstvého alebo mrazeného ovocia (podľa chuti)

Všetky ingrediencie vložíme do mixera a zmixujeme. Pri čerstvom ovocí nechávame vychladiť, alebo pridáme pred mixovaním ešte kúsky ľadu, ktoré si rozdrvíme. 

4 komentáre:

  1. Super recepty. Potešil ma hlavne ten s tým jablčným octom. Ten podporuje chudnutie a so samotnou vodou mi nikdy nechutil. Teraz ho budem piť podľa tohto receptu. ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jsem milovnice zázvoru,takže tu limonádu určitě vyzkouším!Díky za tip :)
    daniellechaotically.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mňam, super tipy, vodu s mátou a citronem piji celé léto ale určitě nově vyzkouším tu zázvorovou limonádu, akorát doufám, že nebude účinkovat tak jako čaj, protože z toho jsem se šíleně potila a bylo mi hrozné vedro i když byla zima :D
    until-the-sun-comes-up.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. receptíky vyzerajú mňam a osviežujúco, ale vychladnutý zelený čaj sa piť neodporúča, pretože obsahuje karcinogénne látky. viem to, lebo som pracovala v čajovni a tam sme vychladnutý zelený čaj vylievali. takže ľadový čajík buď z čierneho alebo ešte lepšie z oolongu a pokojne zaliať studenou vodou a rovno šupnúť luhovať do chladničky. ja si tiež tak robievam a je vynikajúci :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár ... ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...